Bildkomposition

Bildkompositionen är grunden till bilden. Den är oftast avgörande om ett fotografi blir tråkigt eller spännande.

Komposition handlar om var olika motiv i bilden ligger i förhållande till varandra och bildens kanter.  Därtill kommer en medvetenhet kring sådant som former, färger, proportioner, balans, kontraster, och riktningar i bilden. Beroende på kompositionen kan samma motiv få olika liv i bilden och samma situation kan upplevas på olika sätt. En välkomponerad bild gör att bilden fångar ögats intresse.

Djup
Genom att låta objekt i bilden överlappa varandra, eller genom att dela upp bilden i förgrund, mellanplan och bakgrund får den ett djup. Den välanvända metoden att sätta en motivdel i förgrunden och en annan djupare in i bilden kallas för ”repoussoir”. Experimentera med skärpedjupet för att uppnå olika resultat.

Det gyllene snittet
En klassisk princip som upptäcktes redan i det antika Grekland och kallas ”det gyllene snittet” har haft stort inflytande på bildkomposition. Snittet har i hundratals år ansetts vara formmässigt perfekt och harmoniskt.

Gyllene snittet är det förhållande som uppnås när en sträcka delas i en längre del, ”a”, och en kortare del, ”b”, på så vis att hela sträckan a+b förhåller sig till a på samma sätt som a förhåller sig till b.

Fotografer placerar ofta sina motiv i enlighet med gyllene snittet. Ett förenklat sätt att uppnå liknande resultat är att dela in bilden i nio stycken lika stora rutor, och sedan placera sitt motiv vid en av de punkter där linjerna korsar varandra på det sätt som illustreras i bilden högst upp. Många moderna kompaktkameror kan visa just ett sådant rutnät på displayen för att underlätta bildkomposition.

Exempel på kompositioner
Det finns ett antal färdiga modeller för bildkomposition att använda sig av. De fångar motivet på ett sätt som passar in i en eller flera geometriska former. Här beskriver vi de vanligaste.

Enkel kvadrat
Motivet i en kvadrat ger enkelhet, harmoni och stabilitet, men det känns också statiskt.

Stabil/instabil triangel
Triangeln är en mer aggressiv figur, med en tydlig riktning. Basen neråt ger en stadig bild som känns fast förankrad i botten. Vänd på trianglen så blir effekten den motsatta; en instabil bild som är på väg att kantra.


Fulländad cirkel
Cirkeln kan betraktas som enkel och fulländad. En effekt kan vara en känsla av att cirkeln krymper eller växer, men bilden kan också uppfattas som statisk.

Vertikal linje
Betraktarens blick följer den vertikala linjen och stannar först om något intressant dyker upp, exempelvis ett ansikte. Om flera vertikala linjer fyller bilden, som träden i en skog, försvinner rörelsen och bilden blir statisk.

Horisontell linje
Horisontalen är den långsammaste linjen i en bild. Typexemplet är den lika klassiska som stillastående horisonten, med eller utan solnedgång.

Diagonalerna

Den mest spännande linjen i en bild är diagonalen. En diagonal som går från vänster till höger känns kraftfullare än det motsatta. Vänster och höger uppfattas som tidsmässigt bakåt respektive framåt i en bild.

Studera andras bilder
Det finns så mycket att lära sig om bildkomposition! Läs om det och prova fotografera motiv i olika kompositioner så ska du se att bilden får olika liv. Titta på bilder! Studera andras bilder och se hur de har gjort.

Lycka till!


Kommentarer
Postat av: elin

Jättebra blogg ! :) Tack för alla tipsen, jag använder mig utav dem !

2010-08-06 @ 10:04:48
URL: http://modeenlitelin.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0