Ljusmätning


Principer för ljusmätning

Kamerans inbyggda ljusmätare mäter det ljus som reflekteras från motivet.


Ett grått motiv reflekterar ca 18% av ljuset.


Ett vitt motiv reflekterar ca 90% av ljuset.


Ett svart motiv reflekterar ca 5% av ljuset.

Problemet uppstår nu eftersom det inte är ljuset som reflekteras från motivet som bestämmer hur vi ska exponera. Det är i stället ljuskällans styrka som avgör detta.


Ett vitt motiv i svagare belysning reflekterar samma ljusstyrka som ett svart motiv i starkare belysning. Ljusmätaren kan inte avgöra skillnaden mellan dessa två fall.

Ljusmätaren (reflekterat ljus) är kalibrerad för normalgrått = 18% reflektion. Den försöker alltid göra motivet normalgrått. Om motivet avviker från normalgrått blir mätaren lurad med felexponering som följd! Man måste kompensera exponeringen.
Med grått avses här enbart reflektionsgraden och inte färgen.

Med ljusa motiv (även motljus) ”tror” ljusmätaren att belysningen är starkare. Mätvärdet blir för stort och bilderna för mörka, underexponerade. Man måste kompensera genom att öka exponeringen. Detta genom en ”överexponering” eller pluskompensation, dvs större bländaröppning eller längre slutartid.

Med mörka motiv ”tror” ljusmätaren att belysningen är svagare. Mätvärdet blir för lågt och bilderna för ljusa, överexponerade. Man måste kompensera genom att minska exponeringen. Detta genom en ”underexponering” eller minuskompensation, dvs mindre bländaröppning eller kortare slutartid.

Det stora problemet är att veta hur mycket man ska kompensera. Det är ganska svårt att se om en t ex sten är ett eller två steg mörkare än normalgrått. Det finns speciella gråkort att köpa som kan ha med sig i fotoväskan för att mäta mot i aktuellt ljus.


Korrekt exponerad bild med svarta, grå och vita ytor.


Svart yta = överexponering
Skulle ha kompenserats -2 för att bli rätt.


Grå yta = rätt exponering


Vit yta = underexponering
Skulle ha kompenserats +2 för att bli rätt.

Kompensering av exponeringen
Man kan kompensera exponeringen på flera sätt. Vilket man väljer är ofta en smaksak.

1. Exponeringskompensation
Moderna kameror har ofta en sådan funktion inbyggd. Man brukar t ex kunna ställa in +/-2 steg i 1/3 eller 1⁄2 steg. Varning! Glöm inte att ställa tillbaka.

2. Lura kameran med ISO-inställningen
Ställ in ”fel” ISO. Det ger exakt samma effekt som ovan. Ställer man t ex in 200 i stället för 100 har man ställt in 1 steg minuskompensering. Varning! Glöm inte att ställa tillbaka.
OBS! Denna metod fungerar inte på digitalkameror.

3. Manuellt
Mät upp ljuset. Kom ihåg värdena och kompensera genom att ändra slutartiden eller bländare.

4. Exponeringslås
Mät mot en ”normalgrå” yta och lås exponeringen. Då behöver man inte tänka/räkna!
Alternativt mät upp ljuset. Rikta om kameran så att ljusmätaren visar önskad slutartid/bländare efter kompensering och tryck in mätarlåset.Exempel


"Normalbild" i medljus - sällan problem med ljusmäting 


Vit snö lurar mätaren - kompensera +1 eller +2 steg


Svart sten lurar märaren - kompensera -1 eller -2 steg


Motljus lurar mätaren - kompensera +1 eller +2 steg

Ljusmätarens mätmönster



Integralmätning

Mätning över hela bildfältet. Olämplig för t ex landskap då mätaren luras av ljus himmel.

Centrumvägd

Mätning över hela bildfältet men med stark tonvikt av mitten. Klassisk mätmetod som klarar många situationer.

Utsnittsmätning

Mätning endast i del av mitten. Ger bra kontroll men kräver kunskap. Man måste mäta mot "normalgrå" yta eller kompensera.

Spotmätning

Mätning endast i en punkt. Ger bra kontroll men kräver kunskap. Man måste mäta mot "normalgrå" yta eller kompensera.

Flerfältsmätning (Evaluerande, Matrix)


Mätning i flera fält, 5 - 35 stycken. Kameran gör sedan en analys av mätvärdena och jämför med lagrade ”standardmotiv”. Ger bra resultat för typiska turistbilder. Ofta perfekt resultat med negativ färgfilm. Ger dock ingen kontroll och blir ofta lite fel för diafilm och digitalt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0